Veteraan, Landmacht, defensie, leger

Wat is een veteraan u waard? Een vraag die wel vaker door mijn hoofd spookt. Een vraag die wordt opgeroepen door nieuwsberichten, (social) media, gesprekken en meer persoonlijk door mijn eigen heroriëntatie op leven en werk als officier b.d. En dat valt als veteraan, of überhaupt als ex-militair, nog niet mee.

Wie is veteraan?

Veteranen zijn alle (ex)-militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. In de tekst gebruik ik de termen veteraan en ex-militair door elkaar. Een veteraan is immers een ex-militair en ik doe de aanname dat anno 2015 het gros van de ex-militairen wel veteraan is. Waar ik ‘hij’ schrijf bedoel ik zowel de mannelijke als de vrouwelijke veteraan.

Wat is een veteraan u waard?!

Twee gratis treinkaartjes per jaar, een blits veteranenpasje en een speldje? Inderdaad een beetje mager. Maar er is meer, zoals een veteranenloket en wetgeving om zorg te mogen ontvangen. Naar mijn mening een goed begin, maar we zijn er nog lang niet. Dit zijn nog steeds maatregelen binnen de eigen vertrouwde cirkel van de politiek, defensie en het Veteraneninstituut.

Het bedrijfsleven is nu aan de beurt om de waarde van de veteraan in te zien. En we weten allemaal, dat ondanks een aantal goede initiatieven, de veteraan en ex-militair nog steeds niet op waarde wordt geschat. Nee, want een veteraan heeft uiteraard psychische klachten, heeft alleen maar verstand van militaire werkwijzen, kan alleen maar hiërarchisch denken, volgt alleen bevelen op en meer van dit soort stigma’s. Het woord ‘veteraan’ roept zelfs in sommige gevallen al negatieve associaties op.

Ik vraag u, de werkgever, nu:

“Wat is een veteraan u waard?!”

Misschien dat ik u een beetje op weg kan helpen. Op weg naar uw bewustwording van wat deze man of vrouw allemaal voor u kan betekenen:

  • Een veteraan is loyaal en integer naar de organisatie en naar het team; hij werkt hard, is intrinsiek gemotiveerd en toegewijd. Een veteraan is als geen ander een teamplayer.
  • Een veteraan werkt samen. Ongeacht ras, leeftijd, religie, al dan niet aanwezige competenties, een veteraan werkt altijd samen. Hij rekent op de ander en weet dat er ook op hem wordt gerekend.
  • Een veteraan is een volwassen professional en beschikt over enorme arbeidsethos.
  • Een veteraan is getraind om gedisciplineerd, zelfstandig, efficiënt en onder druk te werken.
  • Een veteraan waardeert kleine gebaren, is dankbaar voor wat hij heeft en neemt niets voor vanzelfsprekend aan. Een veteraan zet door, waar anderen stoppen. Zie dit niet als persoonlijke bedreiging, maar gebruik dit ter uwer voordeel!
  • Een veteraan weet zich snel nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken en zijn gedrag aan elke situatie aan te passen. Vanaf werkdag één draagt de veteraan substantieel bij.

Leider

De (ex-) militaire leider, dus ook de veteraan, leidt door een voorbeeld te zijn. De militaire leider weet als geen ander dat er meer nodig is dan een bevel en wat sterren op de schouder. De militaire leider weet zijn personeel te motiveren en stimuleren tot maximale inzet, overal en veelal onder verzwarende omstandigheden. Hij weet op positieve en integere wijze mens en organisatie te bewegen tot ontwikkeling, gericht op het bevorderen van de kwaliteit van het beroepsmatig handelen. Naast zijn ‘hard skills’ zet hij hiervoor ook zijn persoonlijke, emotionele en sociale en intellectuele vaardigheden in. De meeste veteranen spreken meer dan één taal en ze weten zich, door hun internationale kennis en ervaring, te bewegen in complexe en internationale omgevingen.

Uw behoefte

Organisaties en hun medewerkers moeten het hoofd bieden aan voortdurend en snel wijzigende omstandigheden.

Procesoptimalisatie, Lean thinking, dienend leiderschap, succesvolle resultaten en dito borging in uw organisatie, projectmatige en flexibele inzet, veiligheid, risicobeheersing, duurzaamheid, efficiëntie en maatschappelijke waarde. Ligt daar niet vooral uw behoefte? Ik weet wel een oplossing…

Kijk goed rond in uw netwerk en nodig eens een ex-militair uit voor een kopje koffie. Neem de moeite om goed te luisteren en door te vragen. En stel uzelf nog eens de vraag: “Wat is een veteraan mij waard?!” Waarschijnlijk worden uw verwachtingen overtroffen. Doe er uw voordeel mee!

Ter afsluiting een mooi citaat van The U.S. Department of Veterans Affairs:

“Veterans have been trained in multiple types of occupations that involve information technology, customer service, business management, sales, operations, and many more. Military experience fosters great respect for procedures, and Veterans are never afraid to tackle tough problems to reach results.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *